Начало
Архив 3

Учениците от 8-те класове на Варненска морска гимназия, показаха своята съпричастност по повод  Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия със:

1. Радиопредаване по темата

2. Раздаване на стикери:

 - от класните ръководители на 8-ми клас,

 - от осмокласниците на учениците от 12 клас, които управляват МПС

3. Участваха във  конкурс  за есе и рисунка за 8 клас – „Войната по пътищата и нейните жертви“

4. Изготвяне на табло с най- добрите работи

5. Разговор в часа на класа


В навечерието на 1 ноември 2014 година - Ден на народните будители ученици от 8б и 9г клас посетиха музея на музайките и Девненските извори в гр. Девня. Всички останаха очаровани от културата на нашите предци и доволни от чудесния ден прекаран сред природата.

Още снимки


Благодарствен адрес от Българската военноморска конфедерация (БВМК) до Директора на ВМГ г-жа Пепа Василева


Варна посрещна ветроходите от ”Тол Шипс”

Стотици варненци посрещнаха българските ветроходи "Роял Хелена" и "Калиакра" на Морска гара - Варна, след участието им в черноморската международна регата "Тол Шипс". Корабите заеха четвърто и девето място в генералното класиране, а в клас А -първо и четвърто.

Под звуците на духовия оркестър на ВМС, екипажите получиха поздравления за успешното представяне от кмета на града Иван Портних. Сред посрещачите бяха и много от учениците на Морската гимназия във Варна, които аплодираха съучениците си, които имаха шанса да участват в регатата.
Представянето на българските ветроходи беше достойно, каза капитанът на "Роял Хелена" Христан Димитров. Корабът под негово управление е на трето място в генералното класиране на регатата.

Капитанът на "Калиакра" Делян Радев допълни, че като цяло е много доволен от представянето на екипажа в регатата. Под негово командване бяха 24 възпитаници на Морската гимназия. Радев уточни, че най-важното е, че всички се завръщат в родния си град здрави, а по време на плаването младежите са се научили да работят в екип.


На най-мащабното морско събитие SCF Black Sea Tall Ships Regatta 2014  участват  ученици от ВМГ „Св.Николай Чудотворец” като част от екипажите на ветроходите „Роял Хелена” и „Калиакра”. Младите моряци показват впечатляващи резултати и печелят много награди. В Новоросийск по време на спортните състезания учениците от 11 а клас, специалност Kорабоводено-морско, спечелиха второ място по футбол, а в Сочи почетното –трето. Учениците от 11 б клас,специалност Kорабни машини и механизми, се трудят усърдно, затова говорят и временните резултати- баркентината „Роял Хелена” заема престижното трето място в международното състезание.


ВМГ „Св. Николай Чудотворец“ посреща новата учебна 2014/2015 година с обновени компютърни кабинети

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов на 17.05.2014 г. връчи дарение от 26компютърни конфигурации на гимназията. Дарените компютри ще бъдат използвани за професионална подготовка на учениците от новите специалности „Логистика на стоки и услуги“ и „Компютърна техника и технологии“. Така материалната база на училищетоще бъде допълнена с още един компютърен кабинет.

Варненска морска гимназия следва своята политика в областта на развитието на информационните технологии сред младите хора. През учебната 2013/2014 г. бяха обновени и други три кабинета – два компютърни и един по навигация с терминални решения от висок клас по национална програма -„ИКТ в образованието“, осигуряващи съвременен достъп до електронни ресурси и по-високо качеството на образователния процес. Реализацията по обзавеждане  със съвременно информационно технологично оборудване, базирано на терминални решения с централизирано управление,бе възложена на „Вали компютърс“ ООД. Кабинетите разполагат с по 13 работни станции, един сървър, интерактивна дъска и съвременна мултимедия. Новото оборудване позволява на учителя да използва модерни, интерактивни методи на обучение и ефективно да ръководи учебния процес. Това допринася за повишаване на качеството на обучение на учениците по информатика, информационни технологии, както и по професионална подготовка заспециалностите„Корабоводене- морско“, „Корабни машини  и механизми“, „Електрообзавеждане  на кораби“ и „Експлоатация на пристанищата и флота“.

Щастливи сме, че можем да предоставим най-новите информационно технологични достижения в образователната програма на нашите възпитаници.

 

 


МИНИСТЪР КЛИСАРОВА: ПРОФЕСИОНАЛНОТО ОБРАЗОВАНИЕ

Е ПРИОРИТЕТ ЗА МОН

„Приоритет на нашето правителство е образованието, а приоритет на образованието е професионалното образование, защото всеки млад човек с професия има шанс веднага да се реализира на пазара на труда или да продължи своето висше образование. Вие сте пример, че професионалното образование може да се развива, че дуалната система може да стане реалност и ще бъде реалност. Когато човек има воля, средства винаги се намират.“ Това заяви във Варна министърът на образованието  и науката проф. Анелия Клисарова по време на срещата с екипажа на учебно-ветроходен кораб „Калиакра“.

Дни преди старта на регатата „Тол Шипс“ (Tall Ships 2014), който ще бъде даден във Варна тя пожела успех на учениците от Варненска морска гимназия „Свети Николай Чудотворец“. 23 младежи и една девойка, заедно с двама свои преподаватели, ще бъдат част от екипажа на баркентината по време на едномесечната регата.

Директорът на морската гимназия Пепа Василева благодари на министър Клисарова и на екипа на МОН за отпуснатите финансови средства за плавателната практика на учениците. Учители от гимназията изказаха задоволство от факта, че МОН се ангажира с тази задача.

Проф. Клисарова подари на отбора младежи икона на морския закрилник свети Никола. „Тази икона ще ви пази и ще ви помогне да имате само попътен вятър. Желая ви успех“, каза министърът. Тя пожела на учениците да се представят в регатата достойно и да покажат умения, заради които капитанът на кораба след време да ги направи реална част от екипажа си.

ОЩЕ СНИМКИ


Сътрудничество между ВМГ "Св. Н. Чудотворец" и ВВМУ "Н. Й. Вапцаров"

На 10.03.2014 г. се състоя уникално по своя характер събитие – Варненска морска гимназия „Св. Николай Чудотворец“ и Висше военноморско училище „Н. Йонков Вапцаров“ официално подписаха договор за сътрудничество, в присъствието на министъра на образованието и науката проф. д-р Анелия Клисарова. Събитието ще остане в историята, защото диалогът между средното и висшето образование е налице. Това сътрудничество е основано на взаимна подкрепа между две институции от национална значимост. След завършване на средно образование за учениците на ВМГ ще се осигури директен вход към ВВМУ „Н.Й. Вапцаров“, поради съгласуваните учебни планове между двете учебни заведения, добре планираната и организирана плавателна практика и изграденото чувство за дълг към професията.

За подробност четете тук:

ОЩЕ СНИМКИ

Обръщението на проф. Клисарова да видите ТУК

А подписването ТУК