Начало
АРХИВ 2018

ТРАНСНАЦИОНАЛНА СРЕЩА ПО ПРОГРАМА „ЕРАЗЪМ+“

От 10.12 до 14.12.2018 г. учители от Варненска морска гимназия участваха в транснационална среща по проект „STEAM education and learning by Robotics, 3D and Mobile technologies - FabLab SchoolNet“ по програма „Еразъм+“, която се проведе в гр. Трикала - Гърция. Всички гости бяха посрещнати изключително гостоприемно от страната домакин.
Участниците от партньорите по проекта – Румъния, Италия, Литва, Гърция и България обсъдиха двугодишния план за работа и дейностите, заложени в него.


Варненска морска гимназия „Св. Николай Чудотворец“ се включи в отбелязване на Световната седмица на предприемачеството с  участие в иновационен лагер, проведен на  12 ноември 2018г. във Варненска търговска гимназия „Г.С. Раковски“.  Задълбочени знания, иновативно мислене и способност за работа в екип  при решаване на зададен казус демонстрираха и двамата участници - Горчо Христов Горчев  от 11Г клас, специалност   и Елица Светлинова  Димитрова от 12д клас, специалност  Експлоатация на пристанища и флота, с ръководител Румяна Ганчовска.


Гимназистите на Варненска морска гимназия се класира на IV място във футболния турнир за XI-XIIклас в Общински ученически игри 2018/2019 г.

 


Уважаеми родители и ученици,

Oт настоящата учебна 2018/2019 година във ВМГ „Св. Н. Чудотворец“ има и електронен дневник. Платформата, с която работи училището, е на адрес: www.shkolo.bg.

Електронният дневник дава възможност да получавате информация за оценките, отсъствията и отношението на учениците към учебния процес в реално време. Достъп до дневника могат да имат както учителите и родителите, така и учениците след направена регистрация.

За да се регистрирате е необходимо:

  1. Да сте предоставили на класния ръководител коректна информация за Вашия телефонен номер.
  2. Да въведете телефонния си номер и 6-цифрения код, който ще получите, в регистрационната форма на платформата: https://app.shkolo.bg/#register-tab

Информацията за всички родители на учениците от 8, 9, 10, 11 и 12 клас е вече въведена и могат да се регистрират в платформата.

Внимание! Всички родители и ученици, които вече имат регистрация в shkolo.bg, могат да използват същия профил. Не е нужно да се регистрират отново.

Подробно ръководство за работа с електронния дневник може да намерите тук: https://www.shkolo.bg/blog/help/

За въпроси: Адресът на е-пощата e защитен от спам ботове. Нужен ви е javascript, за да го видите.


Ученик от Варненска морска гимназия стана вицеевропейски шампион по муай тай в Румъния

Младата надежда на СК по кикбокс и муай тай "ТИМ" - Варна Едриян Тодоров от 11В клас спец. Корабоводене-морско стана вицеевропейски шампион по муай тай.
Едриян, който се състезава в категория до 57 кг, грабна среброто в Клуж-Напока (Румъния).
„Винаги съм мечтал да спечеля медал за България. Трябва да си сърцат, за да успееш на ринга, смята младият европейски вицешампион по муай-тай“. Защо е избрал СКБИ ТИМ и кои са кумирите му в спорта, може да прочететев рубриката „На спортна вълна“

"Едриян е отдаден на тренировките, истински сърцат боец! Горди сме, че сме един екип - Кристиян Георгиев, Димов Краси и Владимир Вълев - Питбула", написа спортният клуб във фейсбук профила си.


Варненски гимназии стават училища посланици на ЕвропарламентаДве варненски гимназии – Варненска морска гимназия „Свети Николай Чудотворец“ и IV Езикова гимназия „Фредерик Жолио-Кюри“станаха училища посланици на Европейския парламент. В програмата на Европарламента за тази учебна година присъстват общо 40 учебни заведения от цялата страна.
Целта на инициативата е да увеличи знанията сред учащите относно Европейския съюз, европейското гражданство и парламентарна демокрация.
Пълният списък на училищата можете да намерите тук. Програмата за училища посланици на Европейския парламент има за цел да подобри осведомеността на учащите се  относно Европейския съюз, Европейския парламент като институция, европейското гражданство и парламентарна демокрация, както и да покаже на младите хора как те самите биха могли да оказват влияние върху политическия и демократичен живот в Европейския съюз.

Варненска морска гимназия обявява Конкурс за младши посланици на Европейския парламент. Могат да кандидатстват ученици от всички класове като попълнят  автобиография – европейски формат и напишат кратко мотивационно писмо, в  което да представят мотивите си за участие в конкурса. Помощ и съдействие можете да потърсите от г-жа  Таня Крумова – учител по Философия.  Бланки и подаване на документи – стая 318. Срок за подаване на документите – 12.10. 2018 година.


СЪОБЩЕНИЕ: От 10 септември 2018г. започва записване на кандидати за обучение в квалификационен курс (самостоятелна форма на обучение), специалност Електрообзавеждане на кораби и Корабни маши и механизми.

За повече информация на телефони 052/370436 и 052/370433


„ 120 минути“ във Варненска морска гимназия

На 30.05. 2018г. гост на учениците от Варненска морска гимназия беше Светослав Иванов. Срещата е част от програмата на международния литературен фестивал ВАРНА  ЛИТ. Учениците зададоха много въпроси на Светослав Иванов , запознаха се с интересни моменти от неговия репортерски и журналистически опит, с книгата му  „Чудовища и будители“. Гостът отговори на всички зададени му въпроси и благодари за интереса и активността на учениците.


За първа година ученици от  ВМГ „ Свети Николай Чудотворец“ участваха в иновационен лагер  за отбелязване Световната седмица на парите, който се проведе във Варненска търговска гимназия „Г.С.Раковски“ на 16.03.2018г. Темата на инициативата беше  „Въпросите за парите са важни“. Гимназията беше достойно  представена от следните  ученици, които защитиха презентации пред комисия върху предварително зададен  казус.

Горчо Христов Горчев-10 г, спец. ЕПФ - I място и

Елица  Димитрова-11 д, спец. ЕПФ, с ръководител Румяна Ганчовска


Благодарствено писмо от Карин дом

Уважаема г-жо Директор, 

Бих искала да изкажа от свое име и от името на екипа на Карин дом-Варна най-искрени благодарности към Вас, екипа и възпитаниците на Варненска морска гимназия "Св.Николай Чудотворец" за това, че подкрепихте най-чистосърдечно и по своя инициатива Мартеничковата кампания на Карин дом и децата със специални потребности. 
Поздравяваме Ви за това, че възпитавате на отговорност и толерантност младите хора и ги мотивирате да продължават да подкрепят социално значими каузи и събития!

 


На провелото се Републиканско първенство по класическа борба за момчета на 24-25 февруари 2018 г. в гр. Бургас, ученикът от 8Б клас Янис Данаилов Иванов се класира на престижното Второ място.


За шеста поредна година в София в Центъра за подготовка на ученици за олимпиади се проведе Националния есенен турнир по информационни технологии  “Джон Атанасов“, в която за първа година Варненска морска гимназия взе участие. Целта на състезанието е да се стимулира усвояването и използването на компютърните технологии в учебния процес и училищния живот.

Да се осигури възможност учениците да:

-        Представят собствено виждане по проблеми, свързани с новите технологии, училището и образованието;

-        Покажат авторски  подход и умения да защитават и аргументират идеите си.

Гимназията беше отлично представена от Виктор Петков от 11г клас, спец. Компютърна техника и технологии. Той разработи собствен проект в категория „Интернет приложения“.


Международна научна сесия за курсанти и студенти

На 25 и 26 октомври 2017 г. ВВМУ „Никола Й. Вапцаров“ събра студенти и курсанти от университети и академии от страната и чужбина, които участваха в студентско-курсантска научна сесия. Тя беше открита от капитан първи ранг доц. д-р Николай Великов, декан на Факултет „Навигационен“, в 10:00 часа в зала „Вапцаров“ на Училището.

За два дни бяха изнесени повече от 110 научни доклада и авторски разработки. Тематично те са разделени в 8 научни направления:

– военни науки и национална сигурност;

– корабоводене и експлоатация на водния транспорт;

– електроника, компютърни системи и информационни технологии;

– енергетични уредби за транспортни средства;

– електротехника и автоматика;

– технология на машиностроенето и на кораборемонта;

– механика;

– обществени науки.

Докладите бяха разделени в три секции, в които младите ентусиасти представиха своите научни трудове. В края на сесията бяха отличени авторите на най-добрите доклади.

Варненска морска гимназия беше представена от учениците Стоян Павлов (12Б клас) и Георги Янев (11Б клас), спец. Корабни машини и механизми с ръководител инж. Елена Поповска. Техният доклад на тема „Пречистване на изгорелите газове при корабни двигатели с вътрешно горене“ беше класиран на трето място в съответната секция. Участниците получиха награди и сертификати за отличното си представяне.