Начало Проекти ПРОЕКТ “УЧИЛИЩЕН ПОСЛАНИК”

Две варненски гимназии – Варненска морска гимназия „Свети Николай Чудотворец“ и IV Езикова гимназия „Фредерик Жолио-Кюри“станаха училища посланици на Европейския парламент. В програмата на Европарламента за тази учебна година присъстват общо 40 учебни заведения от цялата страна.
Целта на инициативата е да увеличи знанията сред учащите относно Европейския съюз, европейското гражданство и парламентарна демокрация.
Пълният списък на училищата можете да намерите тук. Програмата за училища посланици на Европейския парламент има за цел да подобри осведомеността на учащите се  относно Европейския съюз, Европейския парламент като институция, европейското гражданство и парламентарна демокрация, както и да покаже на младите хора как те самите биха могли да оказват влияние върху политическия и демократичен живот в Европейския съюз.

Варненска морска гимназия обявява Конкурс за младши посланици на Европейския парламент. Могат да кандидатстват ученици от всички класове като попълнят  автобиография – европейски формат и напишат кратко мотивационно писмо, в  което да представят мотивите си за участие в конкурса. Помощ и съдействие можете да потърсите от г-жа  Таня Крумова – учител по Философия.  Бланки и подаване на документи – стая 318. Срок за подаване на документите – 12.10. 2018 година.

Още полезна и интересна информация може да намерите тук:

https://www.facebook.com/groups/367002207453747/

Презентация за Модул 1: http://prezi.com/qqkhmj4a4gbw/…

Презентация за Модул 2: http://prezi.com/c9juie4oz7pq/…

Презентация за Модул 3: http://prezi.com/ywnppq_vwwk8/…

Презентация за Модул 4: http://prezi.com/vpg4qs-evq75/…

Europeatschool_workbookpupils_bulgaria_light.pdf


Подбор на кандидати за младши посланици във Варненска морска гимназия. След получаването на информацията, че нашето училище е включено в Програмата за училища посланици на Европейския парламент, бе обявен конкурс по документи за кандидати за младши посланици. Всеки ученик можеше да участва в конкурса като представи своя автобиография, но в европейски формат и да напише мотивационно писмо защо желае да бъде младши посланик на училището.  Информацията за избора на училището да участва в чудесния проект и условията на конкурса,  бяха поставени на няколко места в училището,  както и на сайта на ВМГ снимки папка НАЧАЛОТО

След оповестяване решението на работната комисия по подбор на младшите посланици, бе организирано и реализирано представянето им на директора на училището.


Информационна работилницас младши посланици и техни съмишленици. Има още много информация, която ЩЕ направим достояние на учениците от гимназията и началното училище при нас.. Всеки ученик може да вземе участие в импровизираната работилница. В училищната библиотека бе оформен информационен кът за ЕС.


Младшите посланици от ВМГ участваха в младежкия дебат „На къде отива Европа“ проведен на 23.11.2018г. в икономическия университет във Варна.На форума те имаха възможност да чуят водещи специалисти по актуални проблеми свързани с живота на младите хора в Европейския съвет, да обменят идеи, да се срещнат с представители на Бюрото на Европейския парламент в България, организатори на събитието.


Младшият посланик Валентин Йорданов от 12А клас гостува на ученици от 8А клас като ги запозна с редица изсквания в подготовката на морския корабоводител, на възможностите за тяхното постигане, както и на необходимостта от изграждане на богата култура свързана с познаването и прилагането на общочовешки и европейски ценности.


Започнахме и работа по предоставените ни материали от Бюрото на на Европейския парламент в България.Обогатяване на знанията – работни срещи на младшите посланици  по групи-МЛАДШИ ПОСЛАНИЦИ КОМЕНТИРАТ

 


На 04 декември 2018г бяхме на кино. Гледахме един от наградените филми с награда Лукс за 2018г. "Другата страна на всичко" - вълнуващата историята на една силна, борбена жена и демократичните промени в Сърбия. След филма дискутирахме за трудностите в отстояването на правата и за това, че всеки човек и гражданин има права и трябва да се бори за тях, когато ги отнемат или накърняват.


Международен младежки форум в Одрин

С подкрепата и партньорството на Регионален Клъстър „Североизток“ група младши посляници – дванадесетокласници от Варненска морска гимназия заедно с техния старши посланик Таня Крумова взеха участие в обучение по проект “SOCIAL MEDI(A) BUSE”, финансиран по програма „Еразъм+“. Международния младежки фурум се проведе в гр. Одрин, Турция и беше посветен на зависимостта към социалните медии. Младежи от пет страни - България, Испания, Северна Македония, Турция и Украйна дискутираха зависимостите към социалните медии сред младите хора, споделяха и развиваха иновативни социални умения. Българската група в лицето на Валентин Йорданов и Михаил Пашов от 12а, Елица Димитрова и Ивана Иванова  от 12д и Виктор Петков от 12 г,  имаше активни контакти с всички участници в младежката среща. С участниците от Испания се проведе интересен разговор за предстоящите избори за Европейски парламент. Разговорът беше за нагласите на младите испанци за участие в изборите, за възможностите, които имат като млади хора  и за това, че са научили интересни неща от своите български приятели. Българската група коментира и въпроса, че благодарение на Програмата Еразъм +, те са на тази среща и могат да общуват по между си. Групата ни остана много удоволетворена от възможността млади хора от различни страни да се срещнат в неформална обстановка, да формират и развиват различни социални умения, които сполотяват и увличат младите в създаването и реализирането на ползотворни идеи и дела.

 

 

Още снимки може да разгледате в нашата Галерия