Начало
АРХИВ 2017

Бъдещи моряци стават посланици на доброто

Макар и само за ден, ученици от Варненската морска гимназия се превърнаха в посланици на доброто. В Морската градина те демонстрираха морски практики като теглене на въже, връзване на морски възли и мятане на хвъргало. Проектът на бъдещите моряци е част от инициативата на "Карин дом" “Посланици на доброто”.

Участниците могат да осъществят свои идеи, да намерят нови приятели и да натрупат опит, работейки по проекта. Някои от учениците на Варненската морска гимназия за първи път посетиха "Карин дом" и срещата им с децата със специални нужди беше много емоционална за тях.

Бойко Тодоров - ученик в 11 клас

“Чувството да се срещнеш с такива малки деца е прекрасно и е хубаво, когато можеш да ги зарадваш и с най- малкото нещо.”

За да привлекат внимание към каузата, ученици от 8-и до 11-и клас на Варненската морска гимназия организираха демонстрации на морски практики. Интересът беше голям.

Дияна Михова - зам.-директор “Учебна дейност” във Варненската морска гимназия “Свети Николай Чудотворец”
“На море трябва да има много взаимопомощ, много разбиране. Животът на всички зависи от всеки и работата е абсолютно екипна."

Дарина Райкова - координатор в "Карин дом" - Варна
“Идеята се разпространи, проектът се разпространи, посланията също.”

Проектът на Карин дом “Посланици на доброто”, който се реализира с финансовата подкрепа на Фондация Америка за България, цели да стимулира доброволчеството и филантропията сред ученици и младежи, тяхната активност и ангажираност към социални каузи. Реализацията на проектите дава на участниците възможност да осъществят свои идеи, да намерят още приятели, да натрупат ценен опит, който да им помогне за в бъдеще.

Един от 12-те одобрени проекта в конкурс „Посланици на доброто“ на Карин дом е “Моряци в името на доброто” на Варненска морска гимназия „Свети Николай Чудотворец“.


Във връзка с националната седмица и маратон на четенето и по повод 24.май – Денят на българската писменост и култура библиотеката на Варненска морска гимназия беше домакин на литературни четения.

Първата среща беше под наслов „ Българино, знай своя род и език“. Участваха ученици от 8 и 10 клас,които представиха художествени творби от П.Р.Славейков, Хр.Смирненски, Ел.Багряна, Бл.Димитрова. Важно място бе отредено на П.Хилендарски, Хр.Ботев и Ив.Вазов. Техните произведения предизвикаха голям интерес и желание всеки  да прочете по  нещо.Организатор на срещата беше г-жа  Дарина Тодорова.  

Вторият кръг на литературното четене,организирано от г-н Димитър Кунев , беше под наслов  „ Книгата и компютъра“. В него взеха участие ученици от 9 и 11 клас. Специално място бе отделено на поета Димчо Дебелянов, на когото през  месец март отбелязахме 130 години от рождението му.  Г-жа Галина Драгнева, учител по английски език в гимназията, разказа за пътя на младите поети в наше време и прочете свои стихове.

По време  и на двете четения  се създаде много приятна и творческа атмосфера, която помогна на всички участници да оценят и тачат българското слово. Тези срещи се оказаха малки литературни празници в забързаното ежедневие.


Нa 23 март  2017г. група ученици  от Варненска морска гимназия с изявен интерес към правната тематика и спазването на законите у нас имаха възможност да се срещнат с председателя на Варненския окръжен съд –Марин Маринов. Срещата се проведе в  съдебна зала на окръжния съд и стана възможна в рамките на програмата  „Час по  правосъдие“. Пресаташето на Варненския окръжен съд посрещна групата и я въведе в реалната обстановка  на институцията.Учениците имаха възможност да зададат много въпроси на г-н Маринов, да се снимат като участници в  съдебен процес, да  се запознаят с помещението, в което арестуваните изчакват своето дело.Председателят на окръжния съд отговори на всички зададени му въпроси и благодари за голямата активност и интереса на учениците.

Заедно със своя ръководител – г-жа Таня Крумова учениците ще очакват отново магистратите в училище на 20 април.


На 4 април 2017г. учениците от 12Б клас, спец. Корабни машини и механизми с ръководител инж. Елена Поповска взеха участие в Студентска Научна Сесия 2017 на Техническия университет – Варна. Стойко Ямуков, Павел Казаков,Росен Матев и Христо Миневпредставиха отлично своите доклади на тема: „Начини за намаляване замърсяване на въздуха с вредни емисии от енергитични машини“  и „Тордон – съвременният материал за възстановяване на лагерите до ремонтен размер“, които бяха отличени с грамоти и сертификати.


90 ученици от 42 професионални гимназии от цяла България премериха сили в тазгодишното Национално състезание „Най-добър техник в машиностроенето”. Състезанието  се провежда от 1999 г. в горнооряховската техническа гимназия. Възникнало е като регионално по идея на Фондация „Милен Григоров”, която продължава да е съорганизатор. От 2009 г. състезанието е включено в календара на МОН и е обявено за национално и се признава за приемен изпит в ТУ – Габрово, ТУ – София, ТУ – Варна, ТУ „Ангел Кънчев” – Русе и Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски” – София.

Представители на Варненска морска гимназия бяха учениците от 12Б клас /специалност Корабни машини и механизми/ Росен Матев и Иван Илиев с ръководител инж. Анелия Шойлева. Те се представиха много добре и получиха диплом за участие, сертификати и право да продължат образованието си в Технически университет – Варна.


 


1-во място в Областни ученически игри - хандбал

Учениците от представителния  отбор по хандбал /8-10 клас/ на ВМГ в състав,

1.      Александър Михалев – 10А

2.      Ангел Тодоров – 10А

3.      Звезделин Златинов -10А

4.      Тодор Тодоров – 10А

5.      Момчил Илиев – 10А

6.      Иван Николов – 10А

7.      Даниел Николов – 10А

8.      Мартин Добрев – 9Б

9.      Драгостин Баев – 10Б

10.  Данаил Дойчев – 8А

които взеха участие в „Ученически игри -20176/2017“,  показаха майсторска игра и

успяха да отстранят останалите отбори. Отборът на нашата гимназия се класира на

челното ПЪРВО МЯСТО и право да участва в Зоналното първенство.

 

Поздравления за отбора и техния треньор – г-н Койчо Койчев.


 


Национално състезание по приложна електроника "Мога и зная как" - училищен кръг

На  08.03.2017г. във Варненска морска гимназия се проведе училищен кръг на Национално състезание по приложна електроника "Мога и зная как". Участваха 10 ученици от IX-X клас, специалност „Компютърна техника и технологии”.

ОРГАНИЗАТОР:МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

ПАРТНЬОР:ТЪРГОВСКА ВЕРИГА ЕЛИМЕКС - ЕЛЕКТРОННИ КОМПОНЕНТИ, ИНСТРУМЕНТИ И ИЗМЕРВАТЕЛНА АПАРАТУРА

Всички състезатели попълниха теоретичен тест.  Втората част на училищния кръг представляваше практическа задача - изработване на печатна платка на електронно устройство по дадена схема. До нея бяха допуснати класираните на първите 6. След изпълнение на практическата задача най-добри резултати показаха следните ученици:

  1. Стефан Йорданов Стефанов – 10Г клас, спец.”КТТ”
  2. Слави Боянов Трифонов – 10Г клас, спец.”КТТ”
  3. Христомила Боянова Минева – 9Б клас, спец.”КТТ”

Участниците, състезавали се в практическата част  получиха грамоти и ваучери за покупка в магазините  на основния спонсор : ТЪРГОВСКА  ВЕРИГА ЕЛИМЕКС - гр. Горна Оряховица.

Училищното ръководство поздравява всички участници и тяхната ръководителка – Александрина Георгиева за много доброто представяне.


 


В навечерието на Националния празник 3-ти март Областния управител на Варна г-н Тодор Йотов посети Варненска морска гимназия. Там той се срещна с директора на гимназията инж. Виолета Шишкова, преподавателския състав и гимназисти, които се подготвят, като бъдещи морски кадри.  Тодор Йотов поздрави всички с настъпващия празник и подари карта на Република България на преподавателя по История като пожела на всички ученици успех в усвояването на морската професия и отлично професионално бъдеще. Областния управител на Варна увери преподавателите от гимназията, че в своята работа ще съдейства при изпълнението на политиките на държавата в сферата на образованието и културата. Тодор Йотов е випускник на Варненската морската гимназия, Техникум по корабостроене и корабоплаване.


 


От 24 до 26 февруари 2017год. в хотел „Черно море“ във Варна се проведе Национална среща на ученическите съвети и парламенти на тема „Организационна култура, компетенции и добри практики за развитие на ученическото участие“. Представител на ученическия съвет на ВМГ „Св.Н.Чудотворец“ бе Георги Димитров Димитров от 11А клас,сп.Корабоводене – морско.  На организирания от конференцията базар той  представи професиите и специалностите, покоито се обучават учениците от гимназията, дейността на ученическия съвети мероприятията проведени в гимназията,отговори на многобройните въпроси, зададени му за участията на нашите ученици в международната ветроходна регата  „Tall Ships“.На проведената среща Георги се запозна с нови идеи и подходи в работата на ученическите съвети.


 


„Мартеничкова кампания 2017“

Учениците и учителите от Варненска морска гимназия се включват от днес в Мартеничкова кампания обявена от Карин дом.Предстои изработването на мартенички и посещение на децата от Карин дом. Каним всички родители, които искат да подкрепят тази кампания да се включат заедно с нас. Събраните от кампанията средства, Карин дом ще използва за закупуване на материали и

оборудване, подходящо за стимулиране на вестибуларните усещания на децата със сензорни дефицити.

На 20 февруари 2017г. ученици от ВМГ предоставиха изработените от тях мартеници на Карин дом. Работата по изработването на мартеници продължи и за благотворителния училищен базар, който се проведе от 27 февруари до 1 март. Събраните средства са отново за Карин дом.

Ръководството на гимназията изказва благодарност на всички включили се ученици за проявената съпричастност.


 


Варненска морска гимназия традиционно организира училищен кръг за олимпиадата

по Техническо чертане. Тази година състезанието се проведе на 16.02.2017 г.,

като  на първи места се класираха - Никита Пенева - 9а клас, Стоян Владимиров – 11б клас, Росен Матев и Румен Роев от 12б клас. Учениците ще представят гимназията  на Областния кръг на олимпиадата.


 


Във ВМГ „Св. Н. Чудотворец“ на 3.02.2017 г.  се проведе вътрешен кръг на Националното състезание „Най-добър техник в машиностроенето“. Участие взеха ученици от 10б и 12б клас, специалност „Корабни машини и механизми“. На първите две места се класираха: Росен Матев и Иван Илиев от 12б клас. Те ще представят училището на националното състезание, което ще се проведе в гр. Горна Оряховица.


 


На 16.02.2017г.часът на класа за някои ученици от девети, десети и единадесети клас  във Варненска морска гимназия премина по различен начин. Той протече като „час по правосъдие“. На среща с учениците бяха представители на Варненския окръжен съд. Учениците проявили интерес към правната тематика и спазването на законите у нас, имаха възможност да зададат много въпроси на съдията по наказателни дела Асен Попов. Те бяха  свързани  с кражби и грабежи, с  агресията и насилието днес, с наказателната отговорност при употребата на наркотици. Тази среща е организирана в рамките на образователната инициатива „Час по правосъдие”, която се реализира в партньорство с Регионалното управление на образованието – Варна и Районен съд, както и на образователната програма на Висшия съдебен съвет и Министерството на образованието и науката „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. Нашето училище е активен участник в тази програма. През месец март предстои още една среща със съдии от Варненски окръжен съд – тя ще бъде на 23март, а през месец април, група ученици от училището с проявен интерес ще посетят Варненския окръжен съд.


 


На 20 и 21 януари  2017г. представителите на ученическия съвет  на Варненска морска гимназия  взеха участие в  две важни събития от програмата на „Варна- европейска младежка столица“: национален форум „Социалните иновации в България“ и международна конференция „Неформалното учене за младежка заетост“.

Ваня Колева  - 8 клас, Илиян Маринов и Драгомир Гергинов – 9 клас, Ертан Мурад -10клас  и Георги Димитров -11 клас активно се включиха в работата на форумите, запознаха се с нови идеи и подходи в работата с млади хора, усетиха лично енергизиращата и мотивираща сила на младежките срещи. Те осъществиха непринудени запознанства с много млади хора от различни страни, практикуваха активно познанията си по английски език (работния език на форумите бе английския). Нашите представители се обогатиха  с много и положителни преживявания и идеи за работа в училище и достойно представяне в инициативата „Варна – европейска младежка столица“.


 


Участие на ВМГ в 10-то юбилейно  ученическо интелектуално състезание за евристичното мислене „Какво? Къде? Кога?”

На 30 ноември 2016г. в концертната зала на младежкия дом се проведе 10-то юбилейно  ученическо интелектуално състезание за евристичното мислене „Какво? Къде? Кога?” между гимназиите и СУ в Община Варна, организирано от Националната Асоциация на Клубовете на знаещите в България и Клуб на знаещите „Делфин” – Варна.

Участници в представителния отбор на ВМГ“Св. Николай Чудотворец“  бяха Никита Н. Пенева от 9Аклас, Елица Димитрова, Ивана  Иванова и Ортодокси  Ортодоксиев от 10Д клас и Ивайло Михайлов и Ангел Василев  от 11Б клас. Те защитиха достойно честта на училището и  се представиха отлично в интелектуалната надпревара между 11 средни училища във Варна.

Като участници в училищния клуб „Евристика“ те развиват своите умения за логическо и творческо мислене и канят на клубни занимания всички,които проявяват интерес към самостоятелното  и откривателско мислене.За повече информация  може да се обръщате към членовете на клуба и неговия ръководител – г-жа Т.Крумова.


 


По традиция на 15-ти септември в двора на ВМГ „Св. Николай Чудотворец” се проведе тържествено откриване на новата учебна година.

След вдигането на българския трибагреник с химна на Република България, започна официалната програма с водещи Никита Пенева и Михаил-Валентин  Стоянов от IX А клас.   

Приветствено слово към учениците, учителите и родителите произнесе новият директор на гимназията- инж. Виолета Шишкова. Колективът на ВМГ  й поднесе красив букет с цветя, като й пожела здраве, професионални успехи, неизчерпаема енергия и креативност.

Празникът, „невписан в календара, но непоправим по своята тържественост”,  уважиха представители от ВВМУ „Никола Йонков Вапцаров”, Технически университет - гр.Варна, Народно читалище  „Просвета” и отец Добромир отхрама "Св. Цар Борис I"  в кв.Аспарухово.