Начало
Архив 2016

На 30 юни 2016 г. в залата на градска художествена галерия – Варна, в тържествена обстановка на инж. Пепа Василева беше връчено:

-          Плакет от кмета на Община Варна

-          Почетен знак от РИО – Варна

-          Грамота за цялостна дългогодишна високопрофесионална дейност в системата на средно образование от Сдружението на директорите в средното образование в Република България – Общинска секция Варна

Настоящите награди са продължение на признанието от 2006 г. – Почетно отличие „Неофит Рилски“ присъдено от Министъра на образованието и науката; награда „Варна “ – Директор на годината за 2001 г. на община Варна; почетна диплома на кмета на район Аспарухово – 2002 г.

68 години учители и ученици търсят облика, посоката, пътя на морското образование във Варна. И те имат днес не само самочувствие, че са изградили училище със собствена физиономия, ясни цели и утвърдени традиции, но и вярата, че бъдещето принадлежи на младите, амбициозни и можещи хора, които ще поемат по техния път!

На 29 юни 2016 г. /Петровден/ педагогическата колегия на ВМГ „Св. Н. Чудотворец“, след като отпразнува големия християнски празник си каза „Довиждане“ с 19 години управлявалата училището като Директор – инж. Пепа Василева. През лятото инж. Василева ще излезе в полагаем се отпуск за навършване на години и трудов стаж.

Нека пребъде нашето училище! Да расте! Да мери духовен ръст с най-добрите!

Да се утвърждава! Дълбок поклон на всички, които са поставили началото на ВМГ „Св. Н. Чудотворец“ най-голямото училище в България, създавало и създаващо „морски кадри“.

Благодаря на моите колеги и на настоящите възпитаници на ВМГ за подкрепата.

Престижният авторитет на училището се дължи на тях.

ВМГ „Св. Н. Чудотворец“ има минало, но принадлежи на бъдещите учители и ученици, които ще продължат да пишат историята му.

Завещавам им мечтите си!

 

инж. Пепа Василева – Директор на ВМГ „Св. Н. Чудотворец“


 


Учениците и колектива на ВМГ „Св. Н. Чудотворец“ се включиха в инициативата „Аз вярвам и помагам“. Целта на кампанията е събиране на ненужни пластмасови  капачки и предаване за тяхното рециклиране. С получените парични средства ще се закупи медицинска апаратура за неонатологичните отделения на:
• Специализирана болница по акушерство и гинекология за активно лечение проф. Д-р Д. Стаматов – Варна
• Многопрофилна болница за активно лечение "Света Анна-Варна"


Млади варненци възраждат интереса към историята на града

На 16.06.2016 г. в Музей за нова история на Варна се проведе мероприятие по проект „Морската и търговска история на Варна", който се изпълнява от СНЦ „Регионален Клъстър Североизток" и е съфинансиран от Фонд „Култура" на Община Варна.Партньори по проекта са Държавен архив – Варна, Музей за нова история на Варна, Регионална библиотека „Пенчо Славейков” – Варна, Институт за рибни ресурси, Варненска търговска гимназия “Г. Ст. Раковски” и Варненска морска гимназия “Св. Николай чудотворец”.Мероприятието включваше прожекция на филмите „Гибелта на Титаник и Варна” и „Човекът и морето – преоткриване на миналото”, беседа представяща експонатите в музея, както и награждаване на учениците, участвали в дейностите по проекта.Специални гости на събитието бяха г-жа Юлиана Боева - общински съветник, г-н Иван Табаков - президент на Варненска Търговско-Индустриална Камара, г-ца Емилияна Ангелова - експерт към Държавен архив-Варна, г-н Тончо Димитров, д-р Бойко Дойчинов, г-жа Йоанна Иванова.


Млади варненци възраждат интереса към морската и търговска история на града

На 09.06.2016 г. във Варненска морска гимназия “Св. Николай чудотворец” се проведе беседа за морската и търговска история на гр. Варна. Беседата съпътстваше постерна изложба разположена във фоайето на училището, която съдържа копия на интересни архивни документи.

Мероприятието е част от дейностите по проект „Морската и търговска история на Варна", който се изпълнява от СНЦ „Регионален Клъстър Североизток" и е съфинансиран от Фонд „Култура" на Община Варна.

Партньори по проекта са Варненска морска гимназия “Св. Николай чудотворец”, Варненска търговска гимназия “Г. Ст. Раковски” , Държавен архив – Варна, Музей за нова история на Варна, Регионална библиотека „Пенчо Славейков” – Варна и Институт за рибни ресурси.

Благодарение на общите усилия на партньорите бяха издирени и представени пред широката публика ценни архивни материали, представящи морската и търговска история на града.


Завладяващо е Великденското настроение  още повече когато радост носят и успехи те на наши ученици. На  Великденското състезание за евристично мислене "Къде, кога, какво", което се проведе на 16.04.2016г. в младежкия дом, отборът на Варненска морска гимназия завоюва престижното трето място. В състезанието участваха 14 отбора. То се организира от община Варна и Асоциацията на клубовете на знаещите. Чудесното представяне на отбора на училището ни  се дължи на учениците:  Ангел Василев, Валентин Данаилов, Ивайло Михайлов от 10Б клас, Ивана Иванова и Елица Димитрова от 9Д клас, Росен Матев и Павел Казаков от 11Б клас. Ръководител на заниманията  по евристично мислене  и на представителния отбор е г-жа Таня Крумова.


„В началото бе Словото“

Под този надслов във Варненска морска гимназия се проведе традиционният конкурс за есе на тема: „На какво ни учат десетте Божи заповеди?“

Участваха всички ученици от деветите класове, които представиха своите разсъждения за един по-справедлив и по-щастлив живот в обществото. Най-сполучливите писмени работи бяха отличени на показно табло, в чест на предстоящия Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост –      24 май.


Визита в гр. Букурещ, Република Румъния

От 04 април 2016 г. до 06 април 2016 година /включително/ екип – учители и ученици от ВМГ ,,Св. Н. Чудотворец” посетихагр. Букурещ, Република Румъния в изпълнение на мобилности по проект № 11 „Together we are the champions“ към ACES /Академия на централните европейски училища/, в който нашата гимназия е партньор на румънското училище за деца със специални нужди Liceul Tehnologic Special Nr. 3. Ученици от 9Д, 11А и 12Б клас заедно с техните ръководители г-жа Диана Михова,  Румяна Добрева и Ивилина Кьосева бяха посрещнати в новата сграда на училището с изключително внимание и специално организирана програма от страна на домакините. През целия ден децата от двете училища спортуваха, танцуваха, готвиха и твориха. Румънските ученици бяха подготвили няколко театрални пантомими и танц, след което всички заедно танцувахме традиционен румънски танц. В програмата бяха включени няколко демонстрации. Първата беше кулинарна, в която трима от нашите ученици под ръководството на шеф-готвача Tudor Valentin приготвиха коктейл-фрапе за своите учители. Във втората румънски ученички направиха специални прически на нашите момичета. А ние от своя страна им демонстрирахме нашето морско кръщение, в което трима от домакините станаха членове на екипажа на ВМГ и получиха морски имена. Денят бе изпълнен с много игри, забавления и емоции. Всички получиха и много подаръци и бяха наградени с медали и сертификати за изключителното им участие и положен труд и старание. Разбира се, българската група посети и видя много от забележителностите на Букурещ. Специалното посещение беше на Двореца на парламента. Момичета и момчетата и от двете училища доказаха за пореден път, че солидарността е една от ценностите на съвременния свят и подкрепят идеята, че само заедно хората могат да успеят във всичко и могат да осъществят мечтите си. С огромна благодарност за невероятно изживените моменти и спомени за цял живот, българската група се раздели със своите румънски приятели до следващи срещи.

Снимки може да разгледате в нашата Галерия, както и във https://ro-ro.facebook.com/LiceulTehnologicSpecialNr3


Дейности по международен проект ACES

Идеята на проекта е сътрудничество и солидарност с хора на различна възраст и с различен социален статус. Същността на проекта е да допринесе активно за социалното включване на ученици със специални нужди, чрез създаване на възможности за тях да участват в спортни състезания, заедно с ученици без специални нужди, за да се изгради самочувствието им и да ги мотивира да практикуват различни спортове. В тази връзка екип на гимназията от ученици от 9А и 10А под ръководството на г-н Койчо Койчев и Ивилина Кьосева участва в спортно мероприятие с деца от Средно общообразователно училище   за  деца с нарушено зрение "Проф. д-р Иван Шишманов". Спортното състезание по тенис на маса  Showdown се проведе на 24.03.2016 г. в Средно общообразователно училище   за  деца с нарушено зрение "Проф. д-р Иван Шишманов"  между представители на двете училища.

Шоудаунът (на английски: Showdown) е спорт за незрящи, който може да се оприличи на тенис на маса. За разлика от тениса на маса, ударите при шоудауна се правят с бата. Топчето е по-голямо, то се търкаля по масата и издава специфичен шум, по който незрящите се ориентират къде се намира то. Размерите на масата са 365 см на 120 см.

Към Галерията


ДОСТОЙНО ПРЕДСТАВЯНЕ

На 17-18 март 2016 г. в  Бургас  се проведе ХХ-тата  ученическа философска конференция “ЧОВЕК – СВЯТ”, включена в Националния календар за извънучилищни дейности на Министерството на образованието и науката за учебната 2015/2016 година и организирана от Регионалния инспекторат по образованието – Бургас и  СОУ “Епископ Константин Преславски”-  училище домакин.

В нея взеха участие 68 ученици от 36 училища на  16 области в страната.Участието бе   в  три възрастови групи  като  групата IX – XII клас работи  по избор по една от темите:

“Живей така сякаш ще умреш утре, учи така сякаш ще живееш вечно.”Махатма Ганди

„Човекът е единственото живо същество, което усеща собственото си битие като проблем, който трябва да разреши и от който той не може да се избави.”Ерих Фром

“Единственото абсолютно “или-или”, което съществува е изборът между добро и зло.”Киркегор

Компетентно жури от МОН, Велико Търновския Университет и РИО- Бургас оценяваше  философската образованост, гражданска позиция, самостоятелност и  убедителност, умението за представяне на разработката и участието в дискусиите.

Варненска морска гимназия участва  в конференцията със свой представител – ученикът Дойчин Руменов Дойчев от 10А клас, който се представи отличнов своята възрастова група. Дойчин и неговият учител г-жа Т.Крумова получиха заслужено признание от журито и участниците в конференцията.


87 ученици от 38 професионални гимназии, изучаващи професии от областта на автоматиката, машиностроенето, програмирането и електрониката, участваха в националното състезание „Най-добър техник в машиностроенето”, което се проведе 12 март 2016 г. в гр. Горна Оряховица. За участие в националния кръг се допускат ученици, заели 1 и 2 място от училищния кръг на състезанието. Отборът на гимназията бе представена от учениците Аксел Димитров от 12Б клас, спец. Корабни машини и механизми и Павел Иванов от 12Д клас, спец. Корабостроене. Много доброто представяне им донесе правото да се запишат като студенти в един от четирите технически университета – в София, Русе, Варна или Габрово. Учениците решаваха тест, включващ 40 въпроса от учебните предмети „Техническо чертане”, „Техническа механика”, „Материалознание”, „Информационни технологии”, „Електротехника и електроника” и след това изпълнява приложно-творческа задача.

Участието на учениците в това състезание стимулира развитието на научно техническата мисъл и популяризиране на професиите от направление „ Моторни превозни средства, кораби и въздухоплавателни средства”.

Състезанието се организира под егидата на фондация "Милен Григоров", МОН и ТУ-Габрово с домакинството на ПТГ "В. Левски" - Горна Оряховица. Гости на състезанието бяха: инж. Емилия Попова-Симеонова – Държавен експерт в отдел „Професионално образование и обучение” МОН София, инж. Розалия Личева – Началник на РИО – Велико Търново, инж. Таня Димитрова – старши експерт в Регионален инспекторат по образованието – Велико Търново, представители на Техническите университети – Габрово, Русе, Варна и София, директори и помощник директори на училища от региона и страната.

По време на техническата конференция водещи преподаватели от техническите университети в страната представиха възможностите за продължаване на професионалното и техническото образование в университетите в престижни и модерни професии и продължаващото им развитие. Бяха показани множество роботизирани модели, 3D принтери и методи за компютърно моделиране, разработени от студенти и ученици.

 

 

 


УЧЕНИЧЕСКИ ИГРИ

Варненска морска гимназия се класира на трето място на тазгодишния общински ученически турнир по футбол за възрастова група XI - XII клас. Общо 16 училища от град Варна взеха участие в надпреварата. След цял месец оспорвани двубои по терените на Техническия университет  и стадион „Локомотив“ се определиха четири отбора финалисти, които изиграха мачове помежду си. Шампион стана Професионална техническа гимназия, на второ място се класираха съучениците им от ВТГ „Г. С. Раковски“, а бронзовите медали останаха за нашите представители от ВМГ. Призьорите получиха предметни награди, осигурени от Община Варна и Зоналния футболен съюз, които бяха връчени от Данчо Илиев от отдел „Спорт“ при Община Варна, и Лазарин Кючуков – главен ръководител на съзтезанието.


Посрещане на румънските ни партньори по проект

„Together we are the champions“ към ACES

Работата по изпълнение на проектните дейности за преодоляване на стереотипното мислене и приемане правото на „различието“ като равенство за всички започна чрез обмен на ученици. На 2 ноември 2015 година посрещнахме партньорите ни по проект „Заедно ние сме шампионите“ към Академия на централните европейски училища. В гимназията ни пристигна група от 12 ученици и 4 учители от град Букурещ, Румъния. Те бяха посрещнати и приветствани от ръководството на гимназията с домашно приготвена питка със сол и мед. Домакини и гости се представиха взаимно и размениха подаръци. Нашите гости ни бяха подготвили и представиха няколко мини сценки чрез средствата на пантомимата свързани с темата на проекта „Солидарност“. Момичетата и момчета актьори бяха възхитителни. След това партньорите ни посетиха час по навигация с ученици от 11А клас, спец. „Корабоводене - морско“ и г-н Бранимир Тодоров. А г-жа Елена Поповска и учениците от 11Б клас, спец. „Корабни машини и механизми“ показаха демонстрация на открит урок по Безопасност на кораба. След това стартираха и предвидените в програмата спортни игри – футбол, тенис на маса, шахмат, бадминтон и волейбол. Румънските учители и ученици заедно с група български ученици под ръководството на г-жа Диана Михова и г-жа Ивилина Кьосева посетиха учебния ветроход „Калиакра“. Разгледаха забележителностите на градаи се разходиха по плажа и Морската градина на Варна. С благодарност за топлото посрещане в нашия град и надежда, че младите хора са завързали приятелства, гостите ни отпътуваха нетърпеливи да ни посрещнат през април в Букурещ. Повече