Начало
Архив 4

На 21 май 2015 г. ученици от специалност „Корабоводене“ заедно с г-жа инж. Пепа Василева – Директор  и г-жа инж. Елица Фурнаджиева – пом. директор на ВМГ присъстваха на тържественото представяне на новия Морски тренажорен комплекс в Техническият университет - Варна, открит от кметът на Варна Иван Портних и ректорът на вуза проф. Овид Фархи. Новоизграденият модул е единствен, еталонен транажор в страната, който разполага с мултифункционален офшорен мостик с 3D визуализация на световно ниво и е изграден на площ от около 80 кв. м, а в него са вложени 1,2 млн. лв. С него се разширяват възможностите за морското обучение на студентите и учениците от специалност „Корабоводене”, както и за получаване на допълнителна и специализирана подготовка. Тренажорът предлага възможности за симулации във всички пристанища по света, включен е и българският участък на река Дунав. Това дава възможност за отработване на различни задачи от морската индустрия, операции по спасяване на море и контрол на нефтените разливи, както и тяхната превенция.


На лодъчния парк на Морско училище във Варненското езеро , на 16 май 2015 г., бе официално открито Състезанието по морски многобой за купата на Началника на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” и Кмета на гр. Варна, който ще продължи до 18 май в акваторията на Варненското езеро, яхт клуб „Бриз” и плажа на кв. Аспарухово. Това е първият кръг от Държавния морски многобой по повод празника на морето и ветроходната седмица. Началникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”капитан Iранг проф. д.в.н. Боян Медникаров откри състезанието, като приветства участниците и гостите с празника и отправи пожелания за успех на отборите. Състезанието по морски многобой за купата на началника на Морско училище и кмета на гр. Варна се провежда традиционно вече 9 години. Тази година участват над 150 души състезатели от страната на възраст от 15 до 65-годишна възраст в дисциплините: гребане, ветроходство, хвърляне на хвъргало, теглене на въже, правене на морски възли. На старт в лодъчния парк са прословутите гребно-ветроходни лодки от типа „Ял 6”на Морско училище. Варненската морска гимназия „Св.Николай Чудотворец” участва с два отбора. В крайно класиране в дисциплините:

1.       „Гребане” във възрастова група до 19 г.: ВМГ „Св. Н. Чудотворец” завърши на второ и трето място съответно с лодководач Ива Лучкова и лодководач Бойко Тодоров.

2.       „Ветроходство”: ВМГ „Св. Н. Чудотворец” с шкипер Ива Лучкова зае четвърто и шесто с шкипер Бойко Тодоров.

3.       В комплексното класиране на отборите  екипажите на ВМГ "Св. Н. Чудотворец" се класираха на пето място - с капитан Ива Лучкова и девето с капитан Бойко Тодоров.

Началникът на ВВМУ ”Н. Й. Вапцаров” капитан I ранг проф. д.в.н. Боян Медникаров и другите официални лица връчиха отличията на победителите.


От 19-ти до 24-ти май във Варна ще се проведе първото издание на VARNA SAILING WEEK – един истински празник на морето и морските спортове, чиито основен акцент ще бъде ветроходната регата за килови яхти Varna Channel Cup. VARNA SAILING WEEK се организира официално под егидата на кмета на гр. Варна – г-н Иван Портних, Община Варна и Българската IRC Асоциация на собствениците на яхти (БАСЯ).  Програма

Учениците от ВМГ „Св. Николай Чудотворец“ участваха в демонстрации по гребане и ветроходство с лодки тип ЯЛ-6, хвърляне на хвъргало, морски възли, дърпане на въже. Интервюто за БНТ2 можете да видите тук.


ВМГ участва в инициативата МЕНИДЖЪР ЗА ЕДИН ДЕН

За първа година Варненска морска гимназия взе участие в инициативата на Junior Achievement Bulgaria Мениджър за един ден. Тази година той бе окрит на 25 март. Представител на ВМГ ”Св. Николай Чудотворец” в София беше Георги Щерев от10А клас специалност „Морско корабоводене”. Ученикът участва в предварителния подбор и класиране на национално ниво и е със специалната препоръка на ръководството на ВМГ в лицето на инж. Пепа Василева.

Сутринта на 25 март представители на държавната администрация – президентство,  различни министерства, столична община, на бизнес компании и  фирми и ученици и студенти кандидатствали и избрани за участие,  си дадоха среща на тържественото окриване в хотел Шератон - София. След това младите мениджъри  се отправиха към своите работни места. Ученикът от 10А клас на Варненска морска гимназия Георги Щерев имаше ползотворни срещи с ръководители на дирекции на изпълнителна агенция „Морска администрация”- с главния секретар г-н Перър Киров, с директора на дирекция „Административно-правно, и финансово-счетоводно осигуряване” г-н Юлиян Попов, с к.д.п.Петър Петров  директор на дирекция „Инспекционна дейност”, със завеждащия дирекция „Морски лица”г-жа Спаска Георгиева.Със своя мил домакин г-жа Красияна Николаева - главен експерт „Човешки ресурси”  на ИАМА- Георги мина по етажите на морската администрация, срещна се с изключителни специалисти, докосна се до уникални документи, разшири и обогати представите си за подготовката на морските кадри, получи ценни знания и насоки за  изграждането  на моряшкия професионализъм. Георги Щерев връчи на ръководителите на дирекции рекламни материали за училището, а в отговор получи ценни подаръци – албум с информация и снимки „130години морска администрация”, специална значка и рекламен чадър. Денят приключи с връчването на Сертификат за участие в Мениджър за един ден, на Георги Щерев от главния секретар на ИАМА  г-н Петър  Киров.        

ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ:

http://www.jabulgaria.org/category/iniciativi/manager_for_a_day   www.marad.bg

https://www.youtube.com/watch?v=OubvQyLeKuA

https://www.youtube.com/watch?v=VZ7M5XxVLOEhttps://www.youtube.com/watch?v=wNa7khlgcK4

В подготовката на успешното първо участие на ВМГ в тази инициатива, своя професионален труд вложиха педагогическият съветник г-жа Б. Стамова и г-жа Т. Крумова.

Снимки:


На 25 март 2015 г. началникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”, капитан I ранг проф. д.в.н. Боян Медникаров връчи днес сертификатите на 15 ученици от Варненската морска гимназия „Св. Николай Чудотворец”. Те успешно завършиха пилотния курс по пневматика и хидравлика в учебен център FESTO при катедра “Корабни силови уредби” във факултет „Инженерен”. Разпределени в две групи, възпитаниците на морската гимназия от специалностите „Електрообзавеждане на кораба” и „Корабни машини и механизми” бяха в Морско училище на специализиран курс по софтуерен тест със задачи, реално изпълними в областта на корабните силови уредби. Обучението от страна на учебния център в Морско училище е изцяло на доброволни начала. То включва разучаване на елементи, проектиране на схеми, симулация в действие, сглобяване на реални схеми. Кабинетът по пневматика и хидравлика е оборудван с машини от последно поколение, внесена и монтирана от немски специалисти. На събитието присъства г-жа Диана Христова от Регионалния инспекторат по образованието – Варна и преподаватели на учениците от гимназията.

Главен асистент д-р Милен Василев, преподавател в катедрата и ръководител на курса благодари на учениците за старанието да се справят много добре с една нова техника и да проявят траен интерес към обучението. Вторият етап от курса ще бъде надграждане на чисто инженерна работа, каза на своите ученици д-р Василев. Той благодари на ръководството в лицето на началника на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” и на капитан I ранг доц. Иван Иванов – декан на факултет „Инженерен”, които присъстваха на дипломирането в Зала 4 на Морското училище.

Проф. д.в.н. Б. Медникаров приветства учениците от Варненската морска гимназия с думите, че „това е тяхното училище”, като припомни за сключеното двустранно споразумение за сътрудничество между гимназията и Морското училище отпред две години. Търсенето на инженерни специалисти в морската индустрия е завишен, каза още проф. Медникаров. Той посочи, че в гимназията те учат в специалностите „Електрообзавеждане на кораба” и „Корабни машини и елементи”, а в Морското училище именно тези две специалности се продуцират по-бързо в следващите степени, и че ние ги очакваме да продължат образованието си тук.

Елена Поповска, преподавател на учениците курсисти от Варненската морска гимназия „Св. Н. Чудотворец”, благодари на ръководството на Морското училище за възможността възпитаниците им да практикуват в лабораториите на училището, да имат достъп до скъпата техника и учебната база на най-старото висше техническо училище в страната.

Снимки


За втора поредна година „Цветна олимпиада“, организирана от Сдружение „България си ти!“, се проведе в Област Варна. От стотици участници, 33-а се отличиха и станаха победители в съревнованието.

Учениците от ВМГ „Св. Н. Чудотворец“ Беркай Бахредин Адил от 10В и Павел Илиев Ангелов от 12 А се представиха отлично, заеха 1-во място и бяха удостоени с купа и грамота по Английски език.

Те бяха тържествено наградени на 24 февруари в Младежкия дом на Община Варна.